Ken Je Mij? - Max Paans

概要: Max Paans talks about life with Jesus as his saviour

文本编号:N004
语言:Dutch
听众:General; New Christian
方式:Monolog
类型/流派:Personal Stories
受教育程度:General
目的:Evangelism; Teaching
状态:Publishable

文本正文

Ken je mij?

Heel mijn leven ben ik al gek op muziek. Ik ben er mee opgegroeid. Bij ons thuis stond altijd de radio aan. En als je bij ons in de frietzaak kwam hoorde je uit de jukebox de ene hit na de andere hit schallen. In mijn pubertijd ben ik echt muziek gaan ontdekken. Ik ging vaak naar concerten en ik leerde mensen kennen die mij nieuwe muzieksoorten lieten horen. In die tijd ontdekte ik naast de popmuziek ook de jazz, blues, country en nog veel meer. Er ging echt een hele nieuwe wereld voor me open.

Op een gegeven moment ben ik ook in de teksten gedoken en ik ontdekte dat het een kracht heeft om over dingen te hebben zoals liefde, teleurstelling, eenzaamheid. De grote en de kleine vragen die we hebben of juist de situatie waarin we kunnen zitten zoals de dood, maar ook de geboorte van een kind of juist dat je je huis bent kwijt geraak. Kortom de tekstschrijvers van deze songs raken elke kant van het leven.
In mijn ontdekkingstocht door de muziek ben ik echt door heel veel nummers geraakt, vaak zelfs tot in tranen toe, zo diep wisten ze mij te raken. En ze weten me nog steeds te raken. De mooie ontdekking was dat God spreekt door alles heen, en dat hij gebruik maakt van deze muzikanten.

Een van de muzikanten die ik bewonder is Ralph McTell die het geweldige nummer heeft geschreven: Streets of London. In zijn nummer legt hij bloot waar het over gaat met het leven op straat. De eenzaamheid en de verlatenheid, maar bovenal laat hij ook zien dat er hoop is. Ik denk dat hij de kant van God laat zien, ‘Kom maar met me mee dan laat ik zien dat voor jou ook de zon schijnt’.

Als ik terug kijk op mijn leven van verslaving, bestond dit leven uit eenzaamheid, verlatenheid, angst, verdriet, boosheid maar bovenal teleurstelling. Teleurstelling in mezelf, ik zag het niet meer zitten en ik wilde maar één ding en dat was: uit dit leven. Mijn leven was niets meer waard, waarom zou ik dan verder willen leven? Na 14 jaar van verslaving kwam er eindelijk een ommekeer in mijn leven. Het lijkt wel een of ander verhaal uit een boekje dat ik al zo vaak had gelezen en voor mij was het weer de bevestiging “dat kan nooit voor mij bedoeld zijn”. Na mijn eerste gevecht tegen mijn verslaving “het afkicken”, kwam er nog een veel zwaarder gevecht, een gevecht tegen mezelf. Het erkennen dat ik het zelf niet kon. Ik was voor mezelf de grootste vriend en vijand, ik kon mezelf niet vertrouwen en alles wat ik had geprobeerd mislukte telkens weer. Waar moest ik heen en wie kon ik dan wel vertrouwen? Uiteindelijk vroeg ik het aan Jezus, of Hij in mijn leven wilde komen. En daar sta je dan met lege handen, je weet niet wat je moet zeggen. Ik wist het niet en ik durfde het niet, maar uiteindelijk kwamen de woorden er uit “Jezus ik weet het niet, wilt U in mijn leven komen, wilt U mij helpen”. Dat was mijn vraag en mijn gebed. Zo eenvoudig, zo simpel. Het waren geen moeilijke zinnen of een hoeveelheid aan woorden, maar het was wel het moeilijkste zinnetje uit mijn leven.
Als ik nu terugkijk op 20 jaar clean zijn, waar ik echt van alles in heb meegemaakt. Een van de mooiste hoogtepunten, het ontmoeten van de mooiste vrouw van de wereld, waarmee ik getrouwd mag zijn, het ontvangen van een geweldige zoon, maar ook het verdriet van het overlijden van mijn ouders, vlak na ons huwelijk. Maar ook het teleurgesteld worden in mensen, het kwijtraken van je baan, ga zo maar door … En toch is nog steeds mijn gebed: “Jezus ik weet het niet, wilt U mij helpen”?

En ik heb ervaren dat Jezus helpt en tot mijn verbazing ook nog mijn taal spreekt. De taal van muziek. Behalve de prachtige eigentijdse songs waardoor Hij me steeds weer weet te raken, waren er ook een hoop van die songs in de bijbel , kleine en grote popsongs. Je kunt ze de popsongs van het leven noemen. Ik ontdekte dat een van deze nummers speciaal voor mij was geschreven. Psalm 116! Psalm 116 raakte echt elke vezel van mijn lichaam, en ik was er zo van onder de indruk dat ik ‘m echt iedereen wilde vertellen. En uiteindelijk vertelde ik ’t ook mijn vader en mijn moeder. En toen ik ’t daar voorlas begon mijn moeder te huilen en ik keek naar mijn vader en die zat een beetje doelloos en stil voor zich uit te staren. En ik snapte absoluut niet wat er gebeurde. Toen vertelde mijn moeder het volgende. Max, toen je vader in de 2e wereldoorlog 18 maanden in het kamp zat in Duitsland, was dit zijn psalm. Het hield hem staande en ‘t gaf hem kracht, en nu is het de psalm die God jou heeft gegeven, wat is God toch goed hè, zei ze.

En zo zie je dat muziek van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat het kracht geeft. En ik hoop echt dat jij ook door muziek geraakt kan worden. Het kunnen de liedjes zijn op deze cd, maar misschien ook wel andere. Maar je mag weten dat God door muziek heen spreekt en daarmee harten raakt. En dan hoef je uiteindelijk maar 1 zinnetje te onthouden “Jezus ik weet het niet, wilt U in mijn leven komen, wilt U mij helpen”?