unfoldingWord 05 - Az ígéret fia

unfoldingWord 05 - Az ígéret fia

Outline: Genesis 16-22

Script Number: 1205

Language: Hungarian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

Tíz évvel azután, hogy Ábrám és Szárai megérkeztek Kánaánba még mindig nem volt gyermekük. Ekkor Ábrámnak a felesége, Szárai azt mondta neki: "Mivel Isten nem engedte meg nekem, hogy gyermekeim legyenek, most pedig már túl öreg vagyok ahhoz, hogy lehessenek gyermekeim, itt van a szolgálóm, Hágár. Vedd el őt is, hogy majd ő szülhessen nekem egy gyermeket."

Így Ábrám elvette Hágárt. Hágárnak született egy kisfia és Ábrám elnevezte őt Ismáelnek. Szárai azonban irigykedni kezdett Hágárra. Amikor Ismáel tizenhárom éves lett Isten újból szólt Ábrámhoz.

Azt mondta Isten: "Én vagyok a mindenható Isten. Szövetségre lépek veled." Ekkor Ábrám a földig hajolt. Isten azt is mondta Ábrámnak: "Sok népnek az atyja leszel. Neked és a te utódaidnak adom tulajdonul a Kánaán földjét, és én leszek Istenük örökké. Minden férfit a családodból metéljetek körül."

"Feleséged, Szárai szülni fog neked egy fiút és ő lesz az ígéret fia. Nevezd őt Izsáknak. Vele fogok szövetséget kötni, és ő lesz az, akit nagy néppé teszek. Ismáelt is nagy néppé fogom tenni, de a szövetségem Izsákkal lesz." Ezután Isten megváltoztatta Ábrám nevét Ábrahámmá, amely azt jelenti, hogy "sokak atyja". Szárainak is megváltoztatta Isten a nevét Sárává, amely azt jelenti, hogy "hercegnő".

Azon a napon Ábrahám körülmetélte az összes férfit a házában. Körülbelül egy évvel később, amikor Ábrahám 100 éves volt és Sára 90, Sára megszülte Ábrahám fiát. Izsáknak nevezték őt, ahogyan Isten mondta.

Amikor Izsák fiatalember volt, Isten próbára tette Ábrahám hitét és azt mondta neki: "Vedd Izsákot, az egyetlen fiadat és öld meg, áldozatként bemutatva nekem." Ábrahám ismét engedelmeskedett Istennek és előkészítette áldozatra a fiát.

Amikor Ábrahám és Izsák mentek az áldozat helye felé Izsák megkérdezte: "Apám, van fánk az áldozathoz, de hol van a bárány?" Ábrahám így válaszolt: "Isten majd gondoskodni fog az áldozni való bárányról, fiam."

Amikor eljutottak az áldozat helyére, Ábrahám megkötözte a fiát, Izsákot és feltette az oltárra. Már majdnem azon volt, hogy megölje, amikor Isten szólt: "Állj meg! Ne bántsd a fiút! Most már tudom, hogy istenfélő vagy, mert nem tagadtad meg az egyetlen fiadat sem tőlem."

A közelben Ábrahám látott egy kost, melynek a szarva beakadt a bozótba. Isten gondot viselt a kossal, melyet áldozatul adott Izsák helyett. Ábrahám boldogan mutatta be a kost áldozatul.

Ekkor azt mondta Isten Ábrahámnak: "Mivel kész voltál nekem adni mindent, még az egyetlen fiadat is, megígérem, hogy megáldalak. Utódaid többen lesznek az ég csillagainál. Mivel engedelmeskedtél nekem, áldott lesz a föld összes népe a nemzetséged által."

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Choosing the audio or video format to download - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons